Regiobib Rivierenland

Vanaf oktober gaan de gemeentebesturen van Lier, Bonheiden, Duffel, Putte, Berlaar en Sint-Katelijne-Waver samen werken op het vlak van hun openbare bibliotheken on de noemer Regiobib Rivierenland – Een Sterk Verhaal.

Regiobib_Rivierenland

Zo’n samenwerking biedt heel wat voordelen voor jou, als lid van een van de bibliotheken. Je bent nu meteen ook lid van de andere bibliotheken. Zonder bijkomende administratie als je een van de andere bibliotheken binnenstapt. Regiobib werkt immers met één lenerskaart en één digitaal ledenbestand.

Volwassenen betalen dan wel 5 euro lidgeld per jaar, maar je hebt ook heel wat voordelen: als bibliotheekgebruiker heb je zo toegang tot alle collecties van deze bibliotheken. Een veel grotere keuze dus! Je kan dit uitgebreide aanbod ook doorzoeken in een gemeenschappelijke online catalogus. Je kan ook gratis boeken, dvd’s of cd’s van een andere bib laten overkomen. Wie minder geduld heeft, kan het materiaal zelf gaan oppikken.

Ook voor het functioneren van de bibliotheken biedt het samenwerkingsverband voordelen. Elke bibliotheekmedewerker kan haar/zijn kennis, expertise en creativiteit ter beschikking stellen van de vijf bibliotheken. Waar in het verleden hetzelfde (denk)werk vijf keer gebeurde, hoeft men dat voortaan slechts eenmaal te doen. Die krachtenbundeling maakt het mogelijk om professioneler te werken en de dienstverlening uit te breiden.

De bibliotheken slaan al enkele jaren de handen in elkaar voor de organisatie van bijvoorbeeld de Blikopener-lezingen. In samenwerking met  Avansa regio Mechelen staan dit najaar lezingen op het programma over kunst (Lier- 22 oktober door Kurt Van Eeghem) en over privacy (Bonheiden- 15 november door Tim Verheyden).

In oktober 2021 start de samenwerking voor de bibliotheken van Sint-Katelijne-Waver, Lier, Berlaar en Bonheiden. De gemeenten Putte en Duffel sluiten aan in de loop van 2022.